Folyamatban lévő kutatások szerint a rák kialakulásának kb. 90%-át környezeti hatások és életmódbeli problémák okozzák. Vizsgálatok szerint a sok keresztesvirágú zöldség fogyasztása összefüggést mutat többféle ráktípus kockázatának csökkenésével.

Mi az a szulforafán?
A szulforafán egy kénben gazdag vegyület, amely a keresztesvirágú zöldségekben, például a káposztában, brokkoliban, kelkáposztában, kelbimbóban és karfiolban található meg. A szervezet antioxidánsként azonosítja. Amellett, hogy ígéretes rák elleni hatóanyag, a szulforafán elősegítheti az agy és a szem védelmét, csökkentheti az orrnyálkahártya allergiás gyulladását, kezelheti a 2-es típusú cukorbetegséget.
A nyers brokkoli alig tartalmaz szulforafánt, viszont jelentős mennyiségű glükozinolátot halmoz fel – ezek a vegyületek a szulforafán előanyagai. Ahhoz, hogy a glükozinolátokból szulforafán képződjön, szükség van egy mirozináz nevű enzimre, amely elősegíti ezt az átalakulást. Ha felaprítjuk a brokkolit (vagy fodros kelt vagy kelbimbót, vagy bármely más keresztesvirágú zöldséget), akkor minimum 40 percet hagyjuk a vágódeszkán „pihenni”, mielőtt megfőzzük, mivel addigra kialakulnak a szulforafán molekulák.
A nyers zöldségekben a legmagasabb a szulforafán szint. Egy tanulmány kimutatta, hogy a nyers brokkoli tízszer több szulforafánt tartalmaz mint a főtt brokkoli. Ha a brokkolit darabolás nélkül megfőzzük, esélyt sem adunk arra, hogy az átalakulás megtörténjen.

De mi a helyzet a fagyasztott brokkolival?
A fagyasztott termékekben is ott az elővegyület, csak szüksége van egy kis mirozináz enzimre, hogy aktiválódni tudjon. De honnan szerezhetünk mirozináz enzimet? Természetesen keresztesvirágúakból. Ha tehát pl. fagyasztott brokkolit használunk, akkor főzés után, közvetlen evés előtt szórd meg egy kis mustármagporral vagy egyél mellé egyéb keresztesvirágú zöldséget (pl.: retket, tormát, kínai kelt, káposztát).

Tipp:
– minél kisebb darabokra vágjuk a zöldségeket, annál jobb (annál nagyobb felületen megy végbe a reakció)
– minimum 40 percet hagyjuk a vágódeszkán „pihenni” a felaprított keresztesvirágút és csak az után kezdjük el főzni
– ha fagyasztott keresztesvirágú zöldséget használunk, akkor főzés után, közvetlen evés előtt szórjuk meg egy kis mustármagporral vagy együnk mellé egyéb keresztesvirágút
Néhány javaslat, hogyan tudunk még több keresztesvirágú zöldséget beiktatni az étkezésünkbe:
- Készítsünk karfiolstake-t ebédre,
- Filmnézés közben nassoljunk fodroskel chipset,
- Együnk brokkolikrémlevest vacsorára,
- Díszítsük szendvicsünket brokkoli csírával.