Sütőtök
- C-, A-, B1-, B2-, B6-vitamin tartalmának köszönhetően a sütőtök egészségmegőrző és gyógyító hatású
- Antioxidáns tartalma is jelentős, ami segíthet megakadályozni a szabadgyökök képződését, ezáltal a különböző daganatos megbetegedések kialakulását
- Ásványi anyagokban gazdag: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium, folsav
- Hatékony a gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák kezelésére, de alkalmazható tüdőgyulladás esetében is. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamokat

A béta-karotin
- A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja. A szervezet a béta-karotint szükség szerint a májban A-vitaminná alakítja át
- A béta-karotin narancssárga színű, ezért azt gondolhatjuk, hogy csak a sárgarépában vagy a sárga színű zöldségekben/gyümölcsökben található meg… mivel a béta-karotin a klorofill kísérőjeként is megjelenik, ezért számos színes növényben is megtalálható, többek között a spenótban, a rebarbarában, a paradicsomban és a salátában stb.
- Felmérések szerint a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát és jó hatással vannak a koleszterin szintre

Tökmag
- Olajban, lecitinben, enzimekben gazdag
- Kiváló magnézium, cink, fehérje és A-vitamin forrás
- Csökkenti a vér koleszterinszintjét és támogatja az emésztési folyamatokat

Gomba
- Közel 140.000 féle gomba található a Földön, melyből jelenleg 10% ismert
- Nem tartalmaz koleszterint és kevés benne a szénhidrát, ellenben magas a fehérje- és a rosttartalma
- A szelén egyik leggazdagabb növényi forrása (tartalma attól függ, hogy milyen talajban termesztik)
- Olyan enzimeket és rostokat tartalmaznak, amelyek kifejezetten koleszterincsökkentő hatásúak, így jó hatással vannak a szív- és érrendszerre
- A gomba nagyszerű vasforrás, ráadásul a benne lévő vas körülbelül 90 százaléka fel is szívódik a szervezetben, ami nagyon hasznos a vér egészségének szempontjából
- A gombában antioxidánsok találhatóak, amelyek védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, és erősítik az immunrendszert
- Számos fajtának, mint pl. a portobellnak, húshoz hasonló az állaga, ezért a vegetáriánusok és a vegánok kedvelt választása. Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt a ketogén vagy a paleo étrendet követők körében is népszerű

Cékla
- A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin
- Vérképzőként, vérszaporítóként ismert a népi gyógyászatban
- A cékla javítja az erőnlétet és a kitartást, ezért érdemes azt fogyasztani komolyabb fizikai igénybevétel előtt. Ez a hatása a benne található nitrátoknak köszönhető, mert azok a szervezetbe jutva átalakulnak, kitágítják a vérereket és fokozzák a véráramlást, így a sejtekhez több oxigén és tápanyag jut el
- Mivel a céklának magas a vastartalma, az egyik legnagyszerűbb élelmiszer, melyet a vérszegényeknek, illetve az arra hajlamosaknak érdemes enni. A céklában található réz és C-vitamin ráadásul segíti a vas felszívódását is
- Antioxidáns tartalma is említésre méltó, ami segíthet megakadályozni a szabadgyökök kialakulását, ezáltal a daganatos megbetegedéseket
- Segíti a máj működését és támogatja a méregtelenítési folyamatokat
- Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó
- Akik hajlamosak vesekő kialakulására, figyelmesnek kell lenniük a túlzott cékla fogyasztással, mivel magas az oxaláttartalma, amely kristályokat képez a testben. Az oxalátok hozzájárulhatnak a köszvény kialakulásához

Alma
- Az alma rostban, A-, és C-vitaminban, káliumban, kalciumban és magnéziumban gazdag
- Számos antioxidánst tartalmaz
- Az alma elsősorban szénhidrátból és vízből áll. Gazdag egyszerű cukrokban, például fruktózban, szacharózban és glükózban. Magas szénhidrát- és cukortartalma ellenére glikémiás indexe (GI) alacsony
- Savtartalma a belek és a máj működésére van jó hatással
- Rendszeres fogyasztással a köszvény kialakulása csökkenthető
- Fokozza a szellemi tevékenységet, élénkítő hatású

Képek forrása: Google