
Mik ilyenkor a szezonális termékek?
Alma, Áfonya, Bazsalikom, Birsalma, Burgonya, Brokkoli, Cékla, Édesburgonya, Fejes saláta, Fekete retek, Fodroskel, Fokhagyma, Füge, Gesztenye, Jégsaláta, Kapor, Karfiol, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lilakáposzta, Madársaláta, Mángold, Menta, Őszibarack, Padlizsán, Pak-choi, Paradicsom, Petrezselyem, Póréhagyma, Rukkola, Sárgarépa, Spenót, Sütőtök, Szilva, Szőlő, Zeller stb.
Miért jó szezonális termékeket fogyasztani?
Ma már szinte bármit bármikor megvásárolhatunk, mégis jobb, ha próbáljuk a szezonnak megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani.
- Az idénygyümölcsöknek és zöldségeknek magasabb a beltartalmi értékük,
- Ízletesebbek,
- A szezonon kívüli termesztés nagyobb mennyiségű vizet és energiát kíván,
- A termékek sokszor Európán kívülről érkeznek hazánkba, ami jelentős ökológiai lábnyomot hagy maga után,
- A szezonban olcsóbban szerezhetők be az adott zöldségek és gyümölcsök,
- A hazai termékek vásárlásával a hazai termelőket támogathatod,
- Változatosabbá teheted a táplálkozásod, ha idény szerint étkezel.
Persze nem mindig megoldható csak hazait és csak idénytermékeket vásárolni, de törekedjünk rá. 🙂
Miket készíthetünk szezonális alapanyagokból?
Néhány ötlet, melyet ilyenkor készíthetünk: hummusz, céklás rizottó, sárgarépakrém, sárgaborsófőzelék, lilahagyma lekvár, hagymaleves, sütőtökkrémleves, karfiol steak stb.
Készítsd el az egyik kedvenc krémem, a görög sárgaborsó krémet, azaz a Favát:
